Știi că ai avut un atac de panică dacă treptat ai simțit că ți se face rău și că leșini. Ai început să simți fizic palpitații, dureri în piept, tremur, dificultăți de respirație, greață, senzație de instabilitate și să îți apară o frică foarte mare de a muri sau a înnebuni. Tot acest episod de „paralizie” în această stare de frică se poate solda inclusiv cu vomat sau leșin.
Insă, important nu este ce a fost ci ce faci în prezent ca să întreții această situație care deja a devenit problematică. Cel mai probabil că ai recurs la urmatoarele situații dupa acel prim episod iar acum nu știi cum să revii la „normal”:
- te raportezi la problemă evitând să mergi în anumite locuri despre care crezi că sunt amenințătoare sau nu mai ieși din casă mai deloc;
- vrei cu îndârjire să controlezi ce se întâmplă și mai mult pierzi controlul;
- ceri ajutorul celor din jurul tau de fiecare data.
Dacă faci toate cele de mai sus sau una din ele, atunci ceea ce faci ca să rezolvi problema, este o problemă în sine.
Poate că te simți ca un pește care a ajuns la țărm și după ceva vreme se panichează pentru că nu știe cum să se mai întoarcă „în apele lui”. Și cu cât se străduiește mai mult să controleze mișcările cu atât se îndepărtează. Dacă s-ar opri din ceea ce face și ar vedea felul în care se raportează la problemă, ar gestiona realitatea îndrumat poate tocmai de apa care este viața însăși pentru el.
Vestea bună pentru tine este că și tu poți reveni „în apele tale”, ajutat de către psihoterapeutul strategic să găsești soluții la propria-ți problemă, să devii receptiv pentru a face saltul spre a vedea diferit.
Atacul de panică și diferitele conexiuni la aceasta reprezintă zona cu cea mai mare eficacitate terapeutică a Terapiei Scurte Strategice (95% din cazuri rezolvate).*
Psihoterapia Scurtă Strategică se concentrează pe restructurarea ta, dându-ți instrumente pentru rezolvare și pentru a-ți schimba percepția asupra propriei tale realități cu ajutorul protocoalelor specifice.
*Sursa: Nardone, Watzlawick, Brief Therapy Strategic, 2005